Kandidatenlijst Mens en Milieu Ede

Hieronder staat de kandidatenlijst van Mens en Milieu Ede bij de verkiezingen van gemeenteraad in maart 2022. De nieuwe lokale partij is gekozen met één zetel in de gemeenteraad van Ede. Onze standpunten kun je lezen in het 25-puntenplan voor mens en milieu in Ede.

1. Erik Wesselius (raadslid, fractievoorzitter Mens en Milieu Ede)
Erik Wesselius was de afgelopen jaren actief als bestuurslid van Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME). In die rol verzette hij zich onder meer tegen zonnepanelen op landbouwgrond (o.a. bij Nergena), de sluipende verhekking van het Bennekomse Bos en de geplande nieuwbouw van een grote kippenstal, bij Harskamp, op een paar honderd meter van natuurgebied De Veluwe. Hij werkte ook voor de Europese organisatie Corporate Europe Observatory (CEO) die onderzoek doet om de invloed van lobbywerk op besluitvorming van de Europese instellingen openbaar te maken. Wesselius stond in 2014 op kandidatenlijst van de SP voor de Europese verkiezingen.

2. René Danen (duoraadslid, fractievolger Mens en Milieu Ede)
René Danen was eerder actief tegen de laagvliegroutes over de Veluwe vanaf vliegveld Lelystad. Hij leidde hierover debatten voor “Hoog over Ede” in het Raadhuis en Cultura. Danen is momenteel actief in de klimaatbeweging waar hij eerder werkte voor Greenpeace en Milieudefensie. Verder was hij voorzitter van het FNV-ledenparlement. In de jaren negentig zat hij voor milieupartij De Groenen in de gemeenteraad van Nijmegen en Amsterdam.

3. Julie van Rooij
Julie van Rooij was werkzaam als jurist en lokaal journalist. Zij is oprichter van belangengroep “Hoog over Ede”, die zich inzet tegen laagvliegroutes vanuit Lelystad Airport. Ze wil zich inzetten voor een groen en duurzaam Ede, maar nooit ten koste van leefbaarheid en gezondheid. Daarom horen windmolens en biomassacentrales wat haar betreft niet thuis in of nabij woonwijken.

4. Annemarie Wolferink (duoraadslid, fractievolger Mens en Milieu Ede)
Annemarie Wolferink is als vrijwilliger actief voor de kruidentuin op landgoed Kernhem en op kinderboerderij de Oude Hofstede. Ze is lid van de Voedselraad en was bestuurslid van Groei & Bloei Ede en Herenboeren Ede. Dat laatste initiatief is de geplande boerderij waar burgers gedeeld eigenaar zijn. Ooit vertaler van diverse groenboeken, is ze nu in de gemeente regelmatig op pad als wildplukgids, m.n. voor het Smaakpark. Ze is tegenstander van subsidies op het stoken van hout in biomassacentrales.

5. André Klomp
André Klomp was werkzaam in de IT van de financiële wereld en na zijn pensioen als vrijwilliger als chauffeur bij Automobiel van Malkander en (evenementen)verkeersregelaar. Hij is vertegenwoordiger van de Fietsersbond in het ROCOV, een adviescollege aan Provincie Gelderland over openbaar vervoer. Hij zit daarvoor ook in het reizigerspanel van de Valleihopper. Hij wekt al sinds 1998 zelf energie op zijn dak op. André Klomp was eerder fractievolger in de gemeenteraad voor GroenLinks/Progressief Ede.

6. Karolien Helsloot
Karolien Helsloot werkt als wandelcoach buiten in de natuur. Haar motto: ”Een gezonde natuur is noodzakelijk voor de gezondheid van mensen.”

7. Dennis Kuiters
Dennis Kuiters heeft een kader opleiding gevolgd aan het AOC Zwolle, specialisatie algemene milieukunde. Dennis is eigenaar van een ICT bedrijf / ICT recycling. Hij is daarnaast bestuurslid van de afdeling Ede/Wageningen van de SP. Lid van de SP sinds 2015, actief geweest voor het Nationaal Zorgfonds en de campagne “NEE tegen laagvliegroute over Ede”.

8. Daan de Huu
Daan de Huu was taxichauffeur en handelaar in oude boeken. Hij was eerder voorzitter van de SP-afdeling in Ede en stond voor die partij ook op de lijst voor de provinciale verkiezingen in Gelderland in 2019.

Twitter en Facebook
Volg Mens en Milieu Ede ook op Facebook of Twitter!