Waar we voor staan

Mens en Milieu Ede is een nieuwe lokale politieke partij, die streeft naar een sociale en groene gemeente waar aandacht voor mens, dier en milieu voorop staat. Wij zijn niet verbonden aan een bestaande, landelijke partij en kunnen daardoor ons eigen plan trekken: voor en door inwoners van de gemeente Ede. Zo biedt Mens en Milieu Ede een extra keuzemogelijkheid voor ‘sociale’ en ‘groene’ kiezers in Ede.

Mens en Milieu Ede

Onze kernwaarden:

Mens

Mens en Milieu Ede stelt menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid voorop. Daarom willen we bijvoorbeeld minder regels rondom de bijstand. We willen de kloof tussen arm en rijk verkleinen, onder andere door voorzieningen voor mensen met een laag inkomen, zoals gratis juridisch advies en gratis openbaar vervoer binnen de gemeente. Om verhoging van het algemene minimumloon te stimuleren, willen we dit voor gemeentewerkers verhogen.

Iedereen heeft recht op een betaalbare woning. Door de betaalbare, collectieve woningvoorraad te vergroten willen we bereiken dat niemand in onze gemeente zich zorgen hoeft te maken over de kwaliteit of prijs van hun huisvesting.

Milieu

Mens en Milieu Ede streeft naar een schoon en gezond milieu: schone lucht, een schone bodem en schoon grondwater zijn van levensbelang voor mens en dier. De klimaatcrisis, waar we middenin zitten, kan net als elders in de wereld ook in Ede tot bosbranden of wateroverlast gaan leiden.

Wij zijn voorstander van groene energie. Maar dat mag niet ten koste gaan van natuur en landschap, van de leefbaarheid van woonwijken of van de gezondheid van inwoners. Daarom willen we geen windmolens nabij woonwijken. We zetten in op zonnepanelen. Geen grootschalige zonnevelden maar eerst alle daken in Ede vol leggen. Liefst kleinschalige projecten in eigendom en in beheer van groepen inwoners.

We willen grootschalig isoleren en energie besparen. Huizen moeten geïsoleerd worden, te beginnen met de 3% van onze inwoners die nu in energie-armoede leven. De gemeente moet bedrijven verplichten tot energiebesparing. En er mogen geen vergunningen meer afgegeven worden voor datacentra en andere energieslurpende bedrijven.

Dierenwelzijn en natuur

Bescherming van natuur en landschap in de gemeente Ede heeft voor ons een hoge prioriteit. Mens en Milieu Ede wil geen grootschalige kap van bomen of bossen. We willen dat de gemeente in de komende raadsperiode 10.000 extra bomen plant om de klimaatverandering tegen te gaan.

Mens en Milieu Ede wil bestaande grootschalige veehouderij in de gemeente afbouwen. Dat is beter voor het dierenwelzijn en de biodiversiteit, en helpt de stikstofcrisis op te lossen. Verder willen we dat de gemeente op haar grondgebied kringlooplandbouw en biologische landbouw actief gaat stimuleren.

Diversiteit en inclusiviteit

Respect voor elkaar is voor Mens en Milieu Ede het uitgangspunt. Ieder mens heeft recht op gelijke behandeling, ongeacht geslacht, huidskleur, godsdienst of geaardheid. Daarom willen we bij de gemeente een onafhankelijk anti-discriminatiebureau. Iedereen telt mee. We hebben oog voor de zwakkeren in de maatschappij zoals daklozen, vluchtelingen en arbeidsmigranten, maar zijn er voor iedere burger.

Kleinschaligheid en kringloop

Mens en Milieu Ede wil dat de gemeente kleinschalige bedrijvigheid bevordert en dat zij kringloopwinkels, repair café’s en lokale recyclinginitiatieven steunt. We zijn tegen megalomane bouwprojecten zoals de World Food Experience en zijn tegen plannen om onze gemeente deel te laten uitmaken van de “Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen”. Behoud het dorpse karakter van de buitendorpen en laat het open buitengebied niet dichtslibben met nieuwbouw.

Openheid en betrokkenheid

Het bestuur van onze gemeente moet transparant en controleerbaar zijn voor burgers. Mens en Milieu Ede zal de komende jaren steeds laten zien wat we doen, in de gemeenteraad en in de samenleving. We gaan in gesprek met Edenaren over zaken die spelen in onze gemeente. We willen dat burgers actief betrokken worden bij de politieke besluitvorming en dat er echt iets wordt gedaan met hun inbreng. Ook jongeren moeten meer betrokken worden bij de lokale politiek. Jongeren vanaf 16 jaar kunnen lid worden van Mens en Milieu Ede. Tenslotte vinden we het belangrijk dat er betere democratische controle komt op de regionale samenwerkingsverbanden waaraan de gemeente deelneemt.

Download deze beginselverklaring als pdf-bestand

Lees meer in ons 25-puntenprogramma!


Twitter en Facebook
Je kunt Mens en Milieu Ede ook volgen op Facebook of Twitter